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Abstract: 

Mastic is considered Category I nonfriable ACM and is not subject to the NESHAP unless it 
is subjected to sanding, grinding, cutting, or abrading. Therefore, where the floor tile is not 
friable and not being removed prior to demolition, the mastic can remain in the building 
during the demolition. If the demolition will be done by burning, then all asbestos material, 
including floor mastic, must be removed in accordance with the NESHAP prior to burning. 
The use of solvents to remove mastic would not cause the mastic to be crumbled, 
pulverized, or reduced to powder. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, D.C. 20460


Office of

Air and Radiation 


APR 9 1991


Mr. William Loch

Project Manager

Warren and Panzer Engineers P.C.

10 East 38th Street

New York, New York 10016


Dear Mr. Loch:


This letter is in response to your December 21, 1990 letter in which you requested 

clarification regarding the categorization of mastic in the Asbestos National Emission 

Standard for Hazardous Air Pollutants (NESHAP). 


In the recently revised asbestos NESHAP, promulgated on

November 20, 1990, EPA established two categories of nonfriable asbestos containing 

material (ACM): Category I nonfriable ACM and Category II nonfriable ACM. As defined in 

40 CFR Section 61.141, "Category I nonfriable ACM" means asbestos-containing packings, 

gaskets, resilient floor covering and asphalt roofing products containing more than 1 

percent asbestos determined using the methods specified in Appendix A, Subpart F, 40 

CFR Part 763, Section 1, Polarized Light Microscopy. "Category II nonfriable ACM" means 

any material, excluding Category I nonfriable ACM, containing more than 1 percent 

asbestos as determined using the methods [cited above] that, when dry, cannot be 

crumbled, pulverized or reduced to powder by hand pressure." 


Mastic which is in good condition, that is, it is not peeling, cracking, or crumbling, would be 

considered Category I nonfriable ACM. Therefore, mastic which is in good condition will not 

be subject to the Asbestos NESHAP unless it is subjected to sanding, grinding, cutting or 

abrading. In cases where floor tile is not friable and is not being removed from a building 

prior to demolition, we believe the mastic underneath the floor tile will be in good condition 

and not friable and therefore, can remain in the building during the demolition process. 


However, if the demolition process involves the intentional burning of a building, all of the 

asbestos-containing material in the building, including the floor tile mastic, must be removed 

in accordance with the NESHAP before the burning. In addition, it should be noted that the 

condition of the mastic may be affected by the process used to remove the floor tile. Mastic 

should be closely inspected after floor tile removal to determine its condition. In reference to 

your question on the use of solvents to remove mastic, we believe the use of solvents alone 

would not cause the mastic to be crumbled, pulverized or reduced to powder, and therefore 

would not be subject to the Asbestos NESHAP. 


This determination has been coordinated with EPA's Office of Enforcement and with the 

Emission Standards Division of the Office of Air Quality Planning and Standards. If you 

have any questions, please contact Scott Throwe of my staff at (703) 308-8699. 


Sincerely,


John B. Rasnic, Acting Director

Stationary Source Compliance Division

Office of Air Quality Planning and Standards 


CC: Sims Roy, ESD (MD-13)

Elise Hoerath, OE (LE-134A)

Omyra Salgado, SSCD (EN-341W)

Tom Ripp, SSCD (EN-341W)



